BELGA IKONOK

A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek. A látványos festések a cég hovatartozását igyekeznek hangsúlyozni, nemzeti színekkel vagy más, művészi ábrázolással. Ez utóbbi megoldást választotta a belga nemzeti légitársaság, a Brussels Airlines is.

belgian-flotta.jpg

Ma már nem készülhet ilyen kép a belga ikonokról

Az elmúlt években a koronavírus-járvány okozta kényszerű leállást leszámítva, a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is gyakori vendégek voltak a Brussels Airlines belga nemzeti ikonokkal díszített Airbus A320-200-as gépei. A légitársaság 2015 és 2019 között hat gépet festett át, de mára csak kettő maradt forgalomban. A belga ikonok és a nemzeti légitársaság együttműködésének története közel tíz éve tart.

*

A repülő képregény

Az első téma, amely a Brussels egyik A320-asán megjelent, a Belgiumban évtizedeken át igen népszerű, képregényben, könyvben és rajzfilmen egyaránt ábrázolt Tintin figurája volt. Tintint, a megjelenésével kamasz fiúra emlékeztető riportert egy belga művész, Hergé (eredeti nevén Georges Rémi) alkotta meg 1929-ben. A festésminta ötlete a Tintin kalandjai sorozat tizenkettedik, Vörös Rackham kincse című kötetéből származik. A történetben Tintin és kutyája, (a magyar változatban Milu) egy cápa formájú tengeralattjárón keresik az elrejtett kalózkincset. Ez ihlette az Airbus törzsén elhelyezett, Rackham elnevezésű festésmintát, amely az óceánba merült Tintint, Milut és a tengeralattjárójukat ábrázolja. A kivitelezésben együttműködő partner Hergé munkáinak jogtulajdonosa, a szellemi hagyatékát gondozó Moulinsart (2022 óta TintinImaginatio) volt, a festést a Brussels Airlines karbantartó részlegénél végezték el. Az átfestésre kiválasztott 2001-es gyártású, OO-SNB lajstromjelű A320-as 2011-ben a német LTU-tól került a belga céghez.

belgian-rackham-1.jpg

belgian-rackham-2.jpg

A Rackham minta megúszta az átfestést, Tintin tovább repülhet

Amikor egy látványos színekbe öltöztetett repülőgépen eljön a következő átfestés ideje, a döntés általában az, hogy a gép ismét szabvány arculati elemeket kap, és többé nem lóg ki a sorból. Amikor hat év után az OO-SNB újrafestését be kellett tervezni, a légitársaság úgy döntött, hogy Tintin maradhat. A festést felújították, sőt bővítették, mert az utastér falára is hősünk kalandjaiból kiemelt illusztrációk kerültek és a repülőgép visszaállt a forgalomba. A Rackham sikere nyomán a következő évben két újabb géppel bővült a belga ikonok flotta. Az ihletet a képzőművészet és a sport világából merítették.

*

A valóságon túl

Hergé Tintinje után egy másik belga alkotó, az 1967-ben elhunyt szürrealista festőművész, René Magritte 1936-os La Clairvoyance és 1940-es Le Retour című munkáiból kerültek fel részletek az OO-SNC lajstromjelű A320-asra. A gépet 2002-ben gyártották, korábban az LTU-nál és az Air Berlinnél repült, majd 2012-től csatlakozott a Brussels flottájához. A kabinbelső szintén díszfestést kapott, részben a Le Retour, részben az 1965-66-os La Belle-Société című alkotások részleteinek felhasználásával.

belgian-magritte.jpg

Magritte képi világa álomszerű, az Airbus nagyon is valóságos

A terveket a Brussels Airlines marketing csapatával együttműködve három fiatal belga művész készítette, a kivitelezést a repülőgépfestő művészre, André Eiselére bízták. Eisele az airbrush technika segítségével számtalan repülőgépet átfestett már, többségüket bonyolult, részletgazdag művekkel. Dolgozott a Rackham festésen is és a belga ikonok sorozat későbbi munkáiban is részt vett. A díszfestés kivitelezése Csehországban, Ostravában történt. Az átfestett gép első útja Madridba vezetett és, hogy az esemény még emlékezetesebb legyen, az egyik belga csokoládégyár Magritte elnevezésű csokoládé-különlegességgel kedveskedett az utasoknak. Sajnos a Rackhamtól eltérően az ugyancsak különlegesre sikerült Magritte mintát az ötéves élettartam végére érve, az eredeti elképzelést követve nem újították fel, és az OO-SNC még csak nem is a standard Brussels Airlines arculatot kapta vissza. A gépre a Star Alliance színei és logója kerültek, azé a légi szövetségé, amelynek a belga légitársaság 2009 óta tagja. Mivel a döntés végleges volt, az összegzést is el lehetett készíteni: a látványos festés öt év alatt 6403 járaton hívta fel a figyelmet Belgiumra, és 866 331 utas mondhatta el, hogy a Magritte gépen repült. 

*

Vörös ördögök, vörös lángok

A másik 2016-os mestermű vélhetően szélesebb körben ismert, mert az OO-SNA lajstromjelű A320-asra festett, Trident elnevezésű mintát a belga fociválogatottnak, a Vörös Ördögöknek szentelték. A mitológiában a háromágú szigony (Trident) Poszeidon tengeristen fegyvere volt, de vasvilla néven az ördög maga is birtokolt ilyen „célszerszámot”. Az utazóközönség mellett a csapat is gyakran repült ezzel a géppel, amelyet végül a vörös színekben töltött hat és fél év után adtak vissza a bérbeadónak. Az akkor már 21 éves Airbust 2022-ben bolgár lajstrommal repülték át egy walesi reptérre, ahol letárolták majd szétbontották. Bárki megvásárolhat belőle egy darabot, mert a gép lemezeiből kulcstartó-szuvenírek készültek. A Brussels nem sokáig maradt Trident gép nélkül. A korábbi festésmintát a már említett André Eisele gondolta újra. Az elődjénél fiatalabb, 2009-es OO-SNO-ra felkerült mintában már hangsúlyosabb helyet kaptak a lángok. Nem csak művészi megfontolásból – a Vörös Lángok a belga női labdarúgó válogatott beceneve is. Az új festéssel ellátott Airbus 2022. november 16-án teljesítette első járatát „szárnyig” vörösben, egy párizsi útvonalon. A gép, amely korábban az olasz Alitaliánál és a török Pegasusnál is repült jelenleg is a flotta része.

belgian-trident-1.jpg

belgian-trident-2.jpg

A fenti képen az első Trident festésű gép érkezik a ferihegyi 2-es pályára, az alsón az újabb változat látható

*

A holnap világa

Belgiumban 2005 óta rendezik meg a nagyszabású elektronikus zenei fesztivált, a Tomorrowlandet. A világ minden tájáról érkező fesztiválozók közül sokan a Brussels Airlines gépein jutnak el a rendezvényre. Ez adta az ötletet, hogy a belga ikonok sorozat következő gépe, egykor az ír Aer Lingusnál üzemeltetett 2006-os gyártású A320-as a fesztiválra emlékeztető festésmintát kapja. Az alkotókat nem lehet azzal vádolni, hogy összecsapták a munkát. Kilenc hónapig rajzoltak, vázlatokat, 3D-s grafikát és makettet is készítettek, amíg kialakult az Amare elnevezésű végleges változat sasmadara. Nyolc művész kéthetes munkája kellett ahhoz, hogy a jóváhagyott tervek alapján egy nagyméretű rajzot készítsenek, majd azt átmásolják az OO-SNF lajstromjelű A320-asra, végül a rajz alapján kézi festéssel készítsék el a remekművet. Az Amare 2017. február 24-én teljesítette első útját Bécsbe, de a Tomorrowland idején speciális buli járatokat is repült. Tavaly hét ilyen járat volt, az egyiken egy DJ zenélt az utasoknak, és a kabinban különleges világítás gondoskodott a fokozott hangulatról. Jelenleg ez a gép sem része már a belga ikonokat bemutató sorozatnak, az eredeti tervek szerint 2024 elejéig maradt rajta a festésminta és a sas végleg leszállt.

belgian-amare-1.jpg

Budapestről indul Brüsszelbe az esti járatot teljesítő Amare

belgian-amare-party.jpg

Bármi is legyen a vörös ruhás hölgy kezében, az biztos, hogy nem a biztonsági tájékoztató zajlik éppen az egyik buli járaton

*

Az olasz meló

Tintinhez hasonlóan a The Smurfs vagy, ahogy nálunk ismertek, a Hupikék Törpikék is képregény figuraként lettek ismertek, Pierre Culliford (művésznevén Peyo) belga képregény szerző 1958-ban alkotta meg őket. A törpék éppen abban az évben, 2018-ban kerültek fel a Brussels Airlines OO-SND lajstromjelű A320-asára, amikor 60 évesek lettek. Az ötödik belga ikon kidolgozására pályázatot írtak ki és a benyújtott 1400 pályamű közül egy nyilvános szavazást követően, az olasz Marta Mascellani munkáját fogadták el. A repülőgép dekorálásához adott volt a repülni vágyó törpe története. Az apróság mindent kipróbált a hátára ragasztott tollaktól kezdve a szappanbuborékon át a katapultig, de sikert csak akkor ért el, amikor repülőgépet épített. (A való világban is hasonló volt a kezdet, még ha a szappanbuborékra nem is nézett úgy az ember, mint a repülés lehetséges eszközére.) A sikeres repülés után törpénk az Aerosmurf nevet kapta és ez állt az OO-SND orrán is. A gép egy 2002-es példány, szintén LTU és Air Berlin előélet után került a Brusselshez. Az alkotó, Marta Mascellani Hókuszpókra is gondolt, ő a gép hasán volt látható, és számos remek szpotterfotó készült róla miközben az A320-as a végső egyenesen közeledett a leszálláshoz. Olasz művész terveit olasz műhely valósította meg – a belga utasszállítót Rómában festették törpésre. A rossz hír az, hogy bármennyire is jól sikerült és népszerű volt ez a festés, öt év után az OO-SND-t visszafestették a szabvány színekre.

belgian-aerosmurf-1.jpg

belgian-aerosmurf-2.jpg

Az Aerosmurf az egyik legnépszerűbb festésminta volt

*

Visszafogott művészet

A belga ikonokkal díszített A320-asok közül a legfiatalabb a 2010-es gyártású OO-SNE, amely az öbölbeli Air Arabiatól került a Brusselshez 2016-ban. A géptörzs két oldalán elhelyezett festésmintát egy tehetséges művész, idősebb Pieter Bruegel flamand festő emlékének ajánlották 2019-ben, halálának 450. évfordulóján. Bruegelnek gyakori témája volt a belga táj, az ott élő emberek és a mindennapi falusi élet. Ezt vette alapul két kortárs belga művész, Jos De Gruyter és Harald Thys, amikor felkérést kaptak, hogy Bruegel munkáit saját művészi gyakorlatuk szemszögéből nézve tervezzenek meg egy, a mester emlékéhez méltó festésmintát. A két alkotó, akiknek művészi látásmódját Bruegeléhez hasonlítják, két teljesen különböző művet tervezett: a törzs jobb oldalára havas tájat, a bal oldalára tengerparti zöld vidéket, mindkettőt emberekkel természetesen. Ez a mű kevésbé harsány lett, mint a többi, de sajnos ennek is búcsút mondhattunk, mert lejárt a 2019-től számított öt év és a gépet átfestették a légitársaság színeire.  

belgian-bruegel-1.jpg

belgian-bruegel-2.jpg

A Bruegel gépen a 450 évvel ezelőtti belga vidék elevenedett meg

*

Új idők pöttyei

A Brussels Airlines néhány éve, a Covid 19 kellős közepén újította meg a vállalati arculatot és az új színekbe öltöztetett első gépet, az OO-SSO lajstromjelű Airbus 319-est 2021. november 18-án mutatta be a nyilvánosságnak. A Brussels-gépek teljes egészükben fehér festést kaptak, amelyet különböző árnyalatú és méretű pöttyök díszítenek. Természetesen megvan a marketing csomagolásba bújtatott magyarázata, hogy melyik szín és forma mit jelképez, és nem nehéz nem észrevenni, hogy a dizájn erősen emlékeztet a szintén a Star Alliance közösségbe tartozó Croatia Airlines festésmintájára (és magyar szemmel nézve a Túró Rudi csomagolására). Az első gép átfestésére az Egyesült Királyságban, az East Midlands repülőtéren került sor és az A319-est a bemutatót megelőző éjjel repülték át Brüsszelbe. Az új arculatot kapott gép első kereskedelmi útját másnap reggel teljesítette egy genfi járaton.

belgian-pottyos.jpg

Bár Magritte szürreális képeitől, a kék Törpöktől, az Amare színpompás madarától és Pieter Bruegel 16. századi világától el kellett búcsúzni, a két megmaradó A320 mellé egy újabb díszfestésű gép érkezik majd. Az már egy A320neo lesz, a festésmintát pedig meglepetésnek szánja a Brussels Airlines.

*

További Brussels festésminták

belgian-snbrussels.jpg

A belga nemzeti légitársaság, a Sabena 2001-es csődje után 2002-ben alakult az SN Brussels, amely a Brussels Airlines 2007. március 25-ei elindításáig üzemelt. A 2007 januárjában készült fotón a légitársaság egyik Avro RJ85-öse indul Ferihegyről, vezérsíkján az egykori Sabena S betűs logójával

belgian-b.jpg

A 31 jobb pálya várópontján felszállásra kész Airbus. A vezérsíkon 14 pötty alkotja a b betűt, eredetileg 13 volt, de a babonás utasokra tekintettel hozzáadtak egyet

belgian-staralliance.jpg

Brussels A319-es a Star Alliance légiszövetség festésmintájával, szintén budapesti indulás közben

* * *

A cikk nyomtatott változata az Aeromagazin 2024. márciusi számában jelent meg

Fotó: Brussels Airlines, Szórád Tamás