Tavaszi Áttörés 2014

TÁ-LEAD.jpg

Egy héttel a hadihajósok éleslövészete után ismét a hajmáskéri lőtérre szólt a meghívó. Ezúttal arra a zászlóalj harccsoport gyakorlatra, amely a Magyar Honvédség idei legnagyobb, közel ötvennapos, "Tavaszi Áttörés 2014" elnevezésű gyakorlatának egyik mozzanata volt. Az Air Base blog természetesen a továbbiakban is a katonai repülésre fókuszál majd, de kár lett volna kihagyni ezt a remek lehetőséget amely, ha csak néhány órára is, de betekintést nyújtott a szárazföldi csapatok életébe. 

TÁ-01.jpg

Alacsony felhőalap nyaldossa a hajmáskéri megfigyelőponttal szemközti Mórocz-tetőt, a lőtéren hideg szél és változó intenzitású eső söpör át. Ha esik, ha fúj, a gyakorlat nem áll meg.

TÁ-02.jpg

A várakozási légtérből megérkezik a Gripen. Az Archer hívójelű JTAC 2-es típusú rávezetést végez, a manőver a GBU-12-es bomba alkalmazását szimulálja. 

TÁ-03.jpg

A dandár elővéd zászlóalja az erdősávot maga mögött hagyva, BTR-ekkel és T-72-esekkel indítja meg a támadást.

TÁ-04.jpg

Nem partraszállás, csak egy BTR tör magának utat a mély pocsolyán keresztül. A gumik mintázata bordázottan szórja oldalra a vizet.

TÁ-05.jpg

Az éleslövészet már az Öskü közelében lévő lőtéren történik. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj terepjárójáról Metisz páncéltörő rakétát indítanak.

TÁ-06.jpg

Célba ért az egyik Metisz.

TÁ-07.jpg

A BTR-80-asok a fák takarásában veszik fel az induláshoz szükséges pozíciót. A megfigyelők fehér zászlóval jelölt UAZ-ból figyelik a mozzanatot.

TÁ-08.jpg

A támadók a BTR-ek tüze mellett mozognak előre. 

TÁ-16.jpg

Hazai cég által Gödöllőn átalakított BTR-80 változat, a Műszaki Páncélozott Akadályelhárító Jármű.

TÁ-15.jpg

A lőtéri utak sárosak, de jól járhatóak. Összkerékhajtásra inkább a mélyen átázott erdei utakon van szükség. 

TÁ-09.jpg

BTR és árvalányhaj.

TÁ-13.jpg

 A dombok közötti erdő rejti a támadásból visszavonult járműveket.

TÁ-10.jpg

Sarat dagaszt a 30 mm-es gépágyúval felszerelt BTR-80A. Mi tagadás, más ez a környezet, mint egy repülőbázis steril világa. 

TÁ-12.jpg

BTR-80A az erdőszéli "parkolóban".

TÁ-11.jpg

Pihenőidő.

TÁ-14.jpg

* * *

Fotó: Szórád Tamás