BIZONYÍTÁSI KÍSÉRLET 70 ÉV UTÁN

Horthy István főhadnagy 1942. augusztus 20-án bekövetkezett halálos balesete egy történelmi tény, melyet nem lehet megváltoztatni. A baleset okairól nagyon sok rejtélyes történet kering. A mostani, tudományos alapokra helyezett kutatás legfontosabb célja az volt, hogy a kutatók tisztázzák a baleset körülményeit. Sikerült feltárni a szerencsétlenséget előidéző okokat és tudományos magyarázatot adni arra, hogyan zuhant le gépével.

Ismert, hogy Horthy főhadnagy és kísérője hajnali 5 órakor szálltak fel. Feladatuk egy magyar felderítőgép kísérése volt. A vadászgépek nagyobb sebességgel érkeztek a felderítő gép közelébe, ezért Horthy főhadnagy a V.421 jelű, Re 2000 Héja típusú gépével egy éles bal fordulóba kezdett, melytől gépe kipördült és dugóhúzóba esett. A pilótának sikerült kivenni a gépet a dugóhúzóból, azonban a kis magasság miatt a földbe csapódott. Ezt a 70 évvel ezelőtti balesetet csak akkor lehet lezárni, ha sikerül mindent bizonyítani és felgöngyölíteni minden olyan körülményt, melynek negatív hatása azon a kora reggelen tényezője volt a balesetnek. A kutatás eredményeiről június 11-én tartottak sajtótájékoztatót.

A bizonyításhoz szükséges, két felszállásból álló repülési kísérleteket, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két oktató-berepülő pilótája, Horváth László őrnagy és Somogyi Zoltán őrnagy végezte a 05-ös oldalszámú Jak-52-essel. 

Mehet az indítás!

A Jak-52-es kifordul az állóhelyről.

A futópályán, felszállásra készen. A kísérlet első részében egy hajózó repült a kétüléses Jakon.

Megbeszélés, közvetlenül a leszállás után. A Jak 350 métert vesztett a manőverben, amelynek során 1000 méter alá nem kerülhetett. Horthy főhadnagy gépe alatt nem volt ekkora magasság. A kép jobb szélén Magó Károly zászlós, a kutatás vezetője áll.

Gondos kezek simítják végig a Jak srófját a második felszállás előtt.

Újra a pályára gurul a 05-ös, ezúttal két fővel a fedélzeten.

A történetnek itt még nincs vége. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Roncskutató Egyesület a katasztrófa 70. évfordulóján, 2012 augusztusában felkeresi Horthy István főhadnagy lezuhanásának helyét Ilovszkoje mellett.

A fotókért és a bejegyzés elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet illeti Sándor-Singer Évát.

* * *