VIGOROUS WARRIOR 2011

2011. június 8-án, a hajmáskéri lőtéren tartották a magyar, cseh, francia, német és holland katonákat érintő nemzetközi egészségügyi gyakorlat, a Vigorous Warrior 2011 záró bemutatóját. A bemutatón három szállítóhelikopter vett részt, két magyar és egy cseh gép.

Külső függesztésű teherrel érkezik a 704-es Mi-17-es. Itt még nem látszik, de a sárga konténerekből hamarosan egy jól felszerelt egészségügyi sátor, egy mobil ellátóhely kerül ki.

A magyar gépből francia katonák szállnak ki, a sátrat ők hozták a gyakorlatra. A sátor, csakúgy mint a már korábban felállított ellátóhelyek, a harctéren megsebesült katonák ellátására szolgálnak.

A sebesültszállító járművek már a leszállóhely felé tartanak, amikor megérkezik a MEDEVAC gép, a szolnokiak 6215-ös számú Mi-8-asa.

A Vigorous Warrior gyakorlat egyetlen külföldi légijárműve, a cseh légierő W-3A Sokol helikoptere volt. Katonai jelzések nélkül, ezzel a festéssel akár civil mentőhelikopternek is nézhetnénk.

A Sokol is hozott egy sebesültet. A hordágyat egy kifordítható sínen lehet a kabinból kigördíteni.

Miután a sebesültet átveszik az egészségügyisek, a Sokol már indul is tovább.

Ez a teljesen felszerelt mobil ellátóhely volt a konténerekbe csomagolva. A beérkező sebesültek hordágyait a konténerekre helyezik, első vizsgálatuk ott történik.

A járművek a légi szállításra előkészített sebesülteket hozzák a helikopterhez. A Mi-8-as fedélzeti technikusa mutatja az utat és úgy áll, hogy mindenki biztonságos távolságra maradjon a forgó faroklégcsavartól.

A Minyó már napsütésben száll fel, fedélzetén a sebesültekkel.

A cseh légierő W-3A Sokol helikoptere a prágai szállítórepülő alakulathoz tartozik, de  Plzeň mellé kihelyezve (detachment) ad kutató-mentő készültséget. A gép orrában időjárás radar kapott helyet, az éjszakai keresést fényszóró segíti.

A Sokol kabinja kicsi, de jól felszerelt.

A plzeňi mentőhelikopteresek hímzett jelvénye. Szép, akár a helikopterük.

* * *

Fotó: Szórád Tamás