Medevac bemutató

Köztudott, hogy a Magyar Honvédség katonái külföldi békefenntartó missziókban vesznek részt. E missziók napi feladatai közé tartozik a gépjárműkonvojjal végzett szállítás is. A konvojt bármikor érheti támadás. Ennek gyakori módja, hogy az út közvetlen közelében elrejtett robbanóeszközöket a konvoj elhaladásakor hozzák működésbe. Ezek az eszközök többnyire házi készítésűek, ennek megfelelően IED (Improvized Explosive Device) az elterjedt megnevezésük.

A fenyegetés valós, ezért minden külföldi békefenntartó misszióba készülő katonának meg kell ismernie és készségszinten begyakorolnia azokat az eljárásokat amelyeket a támadást követően végre kell hajtania. A cél, hogy a sérült katonákat, az életmentést és állapotuk stabilizálását követően minél gyorsabban kivonják a veszélyeztetett területről (Medevac – Medical Evacuation) és, hogy a különböző ellátószinteket érintve a végleges ellátóhelyre juttassák őket.

2008 júniusában egy ilyen gyakorlatra került sor, amelyen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának kijelölt erői vettek részt. A honvédség hódmezővásárhelyi gyakorlóterén megtartott gyakorlat első két napján a sérültek földi evakuálását gyakorolták, a harmadik napon helikopter bevetésére is sor került.

A mentési folyamat gyakorlására készült forgatókönyv alapján egy 5 járműből álló konvoj halad táborából a 15 kilométerre lévő falu felé. A konvojt elöl és hátul egy-egy BTR-80-as harcjármű biztosítja.

A konvoj - középen a teherautóval - az aszfaltútról egy földútra tér le.

Egy bokros terület mellett a konvoj második és harmadik járműve között robbanóeszköz lép működésbe, ami üzemképtelenné teszi az egyik terepjárót.

A járművekből kiszálló katonák tűzharcba kerülnek a támadókkal.

A tűzharc befejezése után - mivel további támadás nem várható - az egység parancsnoka a hadműveleti központon keresztül kér segítséget. Ekkor további két BTR és egy sebesültszállító jármű érkezik a helyszínre.

Megtörténik a sebesültek életmentő ellátása, állapotuk miatt azonban Medevac helikopter igénybevétele szükséges. A sebesülteket felkészítik a helikopteres szállításra.

Érkezik a Medevac Mi-8-as. A helikopter igénybevételéhez egy kilenc pontból álló listát kell egyeztetni az operatív csoporttal. A lista tartalmazza a leszállóhely koordinátáit, hívójelét vagy frekvenciáját, jelölésének módját, a sérültek számát, állapotukat, nemzetiségüket, az esetlegesen szükséges különleges eszközöket, a leszállóhely biztonságosságát és vegyivédelmi helyzetét. Természetesen minden adat kódok formájában hangzik el, mivel a frekvenciát az ellenség is figyelheti. 

A leszállóhelyet biztosító lövészek egyike füstjelzést ad, amely a helikopter személyzetének jelzi a szélirányt. A Mi-8-as ennek megfelelően helyezkedik be a leszálláshoz. Amíg egy békeidős kutató-mentő feladatnál van lehetőség a leszállóhelyet akár többszöri átrepüléssel is szemügyre venni, addig ez egy műveleti területen nem célszerű, mivel a lassan repülő és leszálló gép kiváló célpont.

A Medevac gép a körülötte felkavarodó fűszálak felhőjében leszáll.

Érkezik a sebesültszállító jármű, elölről kerüli meg a helikoptert majd a forgószárnyak körén kívül megáll.

A legsúlyosabb sérült hordágyon kerül a gép fedélzetére. Eközben a helikopter hajtóműveit nem állítják le.

A sebesültek felvétele után a gép azonnal felszáll ...

... és alacsonyan gyorsítva hagyja el a veszélyes terepet. A helikopter mindössze négy és fél percet volt a földön.

Éles helyzetben a helikopter ki van téve az ellenséges tűznek, ezért felértékelődik a gépet biztosító lövészkatonák és a fedélzeten tartózkodó fegyveresek szerepe. Ha ők nem tudják megvédeni a helikoptert, akkor a megfelelő eszközökkel rendelkező ellenség örökre földön marasztalhatja a mentésre érkezett forgószárnyast.  

* * *

Fotó: Szórád Tamás