Behavazva

havas-140129-tr.jpg

Az amerikai repülőgép-hordozókkal kapcsolatban aligha a behavazott repülőfedélzet az, ami először eszünkbe jut. A hordozók tengerészei elsősorban a koreai háború idején majd a hetvenes, nyolcvanas években az északi vizeken voltak kénytelenek szembenézni a havas repüzem minden nyűgével és veszélyével. Mivel az úszó repterek az egyre hosszabbra nyúló bevetéseiken ma még a havas időjárástól távol üzemelnek, többnyire a hazai kikötők közelében, a felkészülési időszakban kell megbirkózniuk a havazással.

havas-1950-uss-badoeng-strait-korea.jpg

Seprűvel tisztogatják a fedélzetet a USS Badoeng Strait fedélzetén álló F4U Corsair körül. A második világháborús kísérő hordozó a koreai partok közelében hajózik 1950-ben.

havas-badoeng-strait-deck.jpg

Ugyancsak a Badoeng Sea fedélzetén járunk, a vontatóra szerelt forgó kefével a repülőfedélzetet takarítják.

havas-ussphilippinesea-1950-korea.jpg

A hóeltávolítás hatékony, bár nem éppen legolcsóbb módja látható a USS Philippine Sea-n. A Koreához vezényelt hordozón egy F9F-3 Panther hajtóműve fújja el a havat.

havas-ussvalleyforge-1951-korea.jpg

1951. Földi célpontok támadására előkészített Corsair-ek sorakoznak a USS Valley Forge-on.

havas-1983-usscoralsea.jpg

Ez már a nyolcvanas évek eleje és a USS Coral Sea fedélzete két Intruderrel.

havas-1983-usscoralsea-2.jpg

Ez szintén a USS Coral Sea, A-7-esekkel és F-4-esekkel a háttérben. A repülőfedélzeten egy vontató/indító traktor húz csíkokat a hóba. 

havas-ussgw-130114-jokoszuka.jpg

A jokoszukai kikötőben a USS George Washington körvonalai sejlenek. A Japánba előretolt hordozók a 6-8 hónapos bevetés után a Felkelő Nap országába térnek vissza, nem az Egyesült Államokba.

havas-ussroosevelt-2014-atlantic.JPG

A hólapátolást aligha említették a haditengerészet toborzói. A tengerészek a USS Theodore Roosevelt fedélzetéről takarítják le a havat. 

havas-usstruman-usnslewisclark-070207-unrep.jpg

A USS Harry S. Truman a USNS Lewis and Clark szárazáru és hadianyag szállító ellátóhajó mellé zárkózik egy menet közbeni utántöltésre. A rendkívül hideg víz miatt az első felvonón álló személyzet túlélőöltözéket visel a mentőmellény alatt. A felvonó elé kiszolgáló járműveket csoportosítottak, a repülőgépek a hangárfedélzeten vannak. 

havas-060330-norpac-lincoln.jpg

Álom ez a hivatás! Havazásban startol a USS Abraham Lincoln F/A-18-asa a Csendes-óceán északi részén, a légierővel közös gyakorlaton. 

havas-040213-souda.jpg

Ez a fotó nem repülőgép-hordozón készült, inkább a helyszín miatt érdekes. Ki gondolná, hogy a hóborította C-2 Greyhound nem egy alaszkai reptéren áll, hanem Krétán. A görög szigetre 2004 márciusában hullott nem kevés hó, betakarva az amerikai haditengerészet bázisát. A Szúda-öbölben azokban a hetekben inkább hógolyózni lehetett, mint napozni.

* * *

Fotó: U.S.Navy