HTK bázistúra - MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az Air Base blog 2009 szeptemberi indulása óta ez az első bejegyzés, amely nem a katonai repülésre fókuszál. Az újpesti hadikikötő a Magyar Honvédség tűzszerészeinek és hadihajósainak bázisa. Május 9-én a Honvédelmi Tudósítók Köre második idei találkozójának  adott otthont.

A két nagy múltú alakulat 2001 júliusa óta MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred néven működik együtt. Az ezred feladata a katonai eredetű lőszerek, robbanótestek felkutatása, hatástalanítása és megsemmisítése szárazon és vízen. A tűzszerészek naponta átlagosan 7 bejelentést fogadnak, de ez a szám akár 20 is lehet. Idén már közel 1000 bejelentést kaptak. Ugyancsak az MH 1. HTHE biztosítja a katonai gyakorló- és lőterek átvizsgálását és mentesítését, részt vesz a külföldi műveletekben és a katonai repüléhez is kapcsolódik azzal, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér Speciális Tűzszerész Szolgálatát biztosítja.

AM csendélet. A Jugoszláviában gyártott aknamentesítő (AM) hajókból hat darabot rendszeresítettünk a nyolcvanas évek elején. Mára három maradt. A többi jelentősen átalakítva városnéző hajóként látható a Dunán.

A kutyák előképzése folyamatos, és jelenleg 19 minősített, vizsgázott kutya segíti a tűzszerészek munkáját.

A 204 kg-os, távírányítású Andros F-6A nehéz tűzszerész robot feladata az improvizált robbanószerkezetek  felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése biztonságos távolságról. Itt a kutya által megtalált robbanószerkezethez igyekszik. Az Andros mellett rendelkezünk még a TELEMAX könnyű tűzszerész robottal is, amely elsősorban épületek, járművek belsejében használatos.

Andros távírányítással emeli ki a robbanószerkezetet a rendszámtábla alatti üregből.

A tűzszerész legjobb barátja a távolság, de, ha nincs mód a távolságtartásra, akkor az EOD-9-es ruha biztosítja a legnagyobb védelmet. A ma létező legjobb tűzszerész védőruha a túlnyomás, a hőhatás, a repeszek, és a lökéshullám ellen óvja viselőjét. A nehéz, 35 kg-os öltözék anyaga sűrű szövésű kevlár szövet, repeszvédő betétekkel. A sisakba kommunikációs, szellőztető és páramentesítő berendezés van beépítve. Ezeket a funkciókat a tűzszerész a karon lévő panelről tudja szabályozni.

Az EOD-9-esnél egyszerűbb az LDE könnyű tűzszerész védőruha, amely főleg a gyalogsági aknamentesítési feladatoknál használatos. Erre utal a pókláb csizmának nevezett lábfejvédő is.

XRS-3 típusú tűzszerész röntgen felszerelés. A robbanószerkezetek és robbanótestek belső szerkezetének, működésének, megbontás nélküli felderítésére használják.

GS2 típusú horog-kötél készlet. A készletből egy kötélpálya építhető ki, amellyel a gyanús tárgyakat lehet elmozdítani és olyan helyre szállítani, ahol már a robot is hozzáfér vagy ahol meg lehet semmisíteni. Például egy épületben elhelyezett robbanószerkezetet az emeleteken és lépcsőfordulókon át a rendszer segítségével az épületen kívülre lehet szállítani.

Az izraeli gyártmányú, utánfutóra helyezett kamra 5 kg, burkolat nélküli robbanóanyag robbanását viseli el károsodás nélkül.   

Talált tárgyak. Az asztalon kézigránátok, tüzérségi és aknavető lövedékek, aknák és páncéltörő eszközök láthatóak, a földön pedig egy légibomba.

Vízen úszó monitor csak kettő van a világon, az egyik a mi LAJTA múzeumhajónk. Ez a színes tabló a hajó fedélzetén van kifüggesztve. A LAJTA tervezett helye a Parlament előtti Duna-szakaszon lesz. Ha ez megvalósul, igazi idegenforgalmi látványosság lesz a múzeumhajóból, amely most a hadikikötőben eléggé eldugott helyen van.

A LAJTA parancsnoki kabinja a korra jellemző berendezési tárgyakkal. Ez egyben a monitor legnagyobb luxussal bíró helyisége, a többi rész meglehetősen puritán. A felújítást végzők folyamatosan keresik azokat a tárgyakat, amelyekkel a matrózok életét diorámaszerűen tudják majd bemutatni a látogatóknak.  

* * *

Fotó: Szórád Tamás