Évről évre, feladatról feladatra

Két gyakorlaton való részvétel és a szlovén légtérvédelem átvétele volt a kecskeméti Gripen közösség 2014-es kiemelt feladata. 2015 még sűrűbb év lesz. Erről és a NATO vezérkari tanfolyamán szerzett tapasztalatairól beszélt Ugrik Csaba bázisparancsnok, aki október 23-a óta dandártábornokként irányítja az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis munkáját.

1415-07.jpg

- Ami 2014-et illeti, az év első felében a jelentésekből értesültem az elvégzett feladatokról, mivel február 7. és július 27. között a NATO Defense College hallgatója voltam Rómában. Erre az időszakra esett, amikor a Gripen pilóták részt vettek a németországi JAWTEX (Joint Air Warfare Tactical Exercise) 2014 gyakorlaton és később az ugyanott megrendezett NATO Tiger Meet-en. Mindkét gyakorlat egyedülálló Európában.

A JAWTEX a korábban ELITE néven ismert elektronikai harc gyakorlat folytatásának mondható. Magyarországon a taszári Szu-22-esek idejében a gépre függeszthető SzPSz-141-es konténerrel már volt ilyen irányú képzés, de az elektronikai hadviselési könyvtárral való dinamikus munka a Gripennel valósult meg. Ezt a könyvtárat fel kell tölteni adattal és frissíteni kell, különben nem lehet használni. Ha van információ, akkor be lehet gyakorolni a készségszintű alkalmazást. A JAWTEX jó alkalom volt a könyvtárak feltöltésére és arra, hogy az elektronikai harc tanfolyamokon végzett szakembereink gyakorolhassák az adatok feldolgozását. Jövőre Svédországban lesznek ilyen irányú képzések, amelyeken tanfolyamonként 2-4 fővel mi is részt veszünk. A JAWTEX után megrendezett Tiger Meet-en akkora kötelékben dolgozhattak a magyar pilóták, amelyet más európai gyakorlat nem tud biztosítani.

1415-00.jpg

- Ugyancsak idei feladatunk volt a szlovén légtérvédelem átvétele. A korábbi együttműködési szerződést kiterjesztették és januárban írták alá itt, a repülőbázison. A kiterjesztés lényege az volt, hogy ne kelljen előzetes engedélyeztetés ahhoz, hogy felfegyverzett katonai repülőgéppel beléphessünk a szlovén légtérbe. Az elmúlt hónapok a jogi egyeztetésekkel és a bevezetési idővel teltek. Miután ez lejárt, október 4-én 0 órától átvettük a légtérvédelmi feladatokat. Ezt az olasz légierővel megosztva végezzük, hiszen a torrejoni központ (CAOC) dönthet úgy, hogy Szlovénia földrajzi elhelyezkedése miatt az ország déli részére olasz vadászgépet küld.

Számunkra fontos, hogy ne csak egymással gyakorolhassunk, hanem például a szlovén PC-9-esekkel is. Velük elfogási, és igazoltatási feladatokat fogunk gyakorolni a közeljövőben.

*

- A Gripen hajózók utánpótlása folyamatos, jönnek a fiatalok. Ezért a Dongó századot újra aktiváltuk. A Ványik Attila alezredes úr vezetésével működő század a Svédországból hazaérkezett hajózók továbbképzését végzi és szimulátor oktatást tart. A Puma század nélkül ez nem megy, hiszen ott vannak az aktív alájátszók, de szükséges volt a feladatok ilyen irányú megosztása.

A legújabb csoport pilótái most a napokban jutottak el arra a szintre, amelyre minden vadászpilóta készül: együléses géppel készültséget adhatnak. Az utánuk következő csoport is hazaérkezett Svédországból. A szabadság és az orvosi vizsgálatok után a földi előkészítésnél és a szimulátoros gyakorlatoknál tartanak, vagyis a képzésük folyamatos. Ők jövő nyáron állhatnak készültségbe.

A felkészült, elhivatott hajózókat látva néha elgondolkodom, hogy vajon ők is úgy vannak velünk, mint mi voltunk annak idején a parancsnokainkkal? Mi is el akartuk kapni az ezredest a levegőben. Ez így van rendjén, ez a vadászos mentalitás, a levegőben egyébként sincsenek rendfokozatok.

*

- A jövő évre tervezett feladatok alapján elmondhatjuk, hogy az idei év se volt könnyű, de a következő még sűrűbb lesz. A feladatok szempontjából két részre bontható a 2015-ös év. Az első felében új kiképzési feladatok várnak ránk, ősztől pedig a Baltikumba települünk, légtérrendészeti feladatra.

1415-02.jpg

- A Gripen programhoz pénzátcsoportosítás történt, precíziós levegő-föld fegyverzet és éjjellátó szemüveg (NVG) beszerzése van folyamatban. Ami egyelőre a mindennapokban érzékelhető, az az extra repidő, ami a közvetlen légi támogató (CAS) feladatokra használható. Ez a 2014-es évben nagyobb hangsúlyt kapott, a pilóták tovább gyakorolták a célzókonténer használatát és a repülőgépeket a célpontra rávezető előretolt repülésirányítókkal (JTAC) történő együttműködést. Ennek keretében az előretolt repülésirányítók is lehetőséget kapnak arra, hogy a kétüléses Gripenek fedélzetén repülhessenek és a pilóta aspektusából lássák a rávezetés folyamatát. Amikor ők repülnek, akkor kollégáik is kint vannak a terepen és a hátsó ülésben ülő JTAC a fedélzeten tapasztalhatja meg, hogy hogyan valósul meg a hajózó és az előretolt repülésirányító együttműködése.

1415-03.jpg

A hátsó ülésben ezúttal egy JTAC készül a felszállásra.

- A levegő-föld fegyverzet beszerzése a közvetlen légi támogató feladatra koncentrál, ezért nem az egytonnás bombára kell gondolni. Kisméretű lézer és/vagy GPS irányítású bombák beszerzésére történtek lépések. Hogy mindkét fegyverből sikerül-e beszerezni és milyen arányban vagy csak az egyikből, azt egyelőre nem látni, de ez rövid időn belül, a pályázati anyagok beérkezése után kiderül. Az biztos, hogy tavasszal már gyakorolni kell a fegyverekkel, amelyekből a gyakorló változatot is beszerezzük. A fegyverekkel párhuzamosan fut az NVG beszerzése, amely nem csak a CAS feladatok miatt indokolt, hanem az éjszakai igazoltatások miatt is.

További feladat lesz a légi utántöltésre szóló jogosítás megszerzése. Azoknál a pilótáknál, akik a Visegrádi Négyek EU Harccsoportjában (V4 EUBG) kapnak feladatot, ez a képzés, svéd oktatók segítségével 2015 tavaszán vagy legkésőbb nyáron megtörténik. Ezzel kapcsolatban még nem tisztázott, hogy milyen tanker lesz elérhető a kérdéses időpontra. A cél az, hogy a csehekhez hasonlóan lehetőleg a magyar Gripen pilóták is Airbusból tankolhassanak.

1415-05.jpg

2008-as repülőnap, Kecskemét. Itt csak a látvány kedvéért nyitották ki a tankolócsövet.

- Ami szintén tavaszi feladat lesz, az a háromévente esedékes svédországi éleslövészet légi célra, továbbá nemzeti szintű ellenőrzésekre is sor kerül. A NATO minden évben ellenőriz bennünket, a minősítésünk megvan, akár holnap is indulhatnánk a Baltikumba. Most inkább mi magunkat teszteljük, például a logisztikai részt. Ezért fogunk például tavasszal két hétre Pápára települni, hogy gyakoroljuk a hazaitól eltérő környezetben való üzemelést.

A műszakiak érdekében itt helyben annyi pluszt tudunk tenni, hogy a kétüléses Delták hátsó ülésében repültetjük őket, hogy megtapasztalhassák, hogy miért dolgoznak. Erre akkor kerül sor, ha egy Delta repülőnapra települ át vagy olyan feladat van, amelyre egy kétüléses van betervezve üres hátsó üléssel tehát a dolog extra repidőt nem igényel.

1415-01.jpg

*

- A NATO Defense College valójában egy felsővezető képzés, amely Rómában van. 28 NATO ország közül 17-ből voltak hallgatók illetve a partner országokból a világ szinte minden pontjáról. Biztonságpolitikát tanítanak, de nem állandó tanárokkal, hanem az egyes témákra meghívott előadókkal. A távol-keleti témát például pakisztáni és indiai előadó tartotta. Volt olyan feladat, amelyen krízismenedzselést kellett gyakorolni és az országomért küzdeni. Felkészítettek, hogy tisztában legyünk a világban zajló eseményekkel. Például eddig Finnország, Svédország, Ausztria és Svájc semleges országként volt elkönyvelve, újabban politikailag elkötelezett, katonailag nem elkötelezett országnak nevezik őket.

Jónéhány esszét kellett írni, amelyeket értékeltek. Három kéthetes utazáson vettünk részt, ahol a helyi biztonságpolitikai szakemberek tartottak előadást. Németországban, a Bundestagban az ellenzéki és a kormányon lévő politikus leült egymás mellé és válaszolt a kérdéseinkre. Mindkettő a saját szemszögéből persze. A tengerentúli utunkon érdekes volt látni, hogy Kanadában a nemzeti kötelezettségek kerültek előtérbe. Korábban a szövetségi kötelezettségek voltak az első helyen, de azok most a harmadik helyre csúsztak vissza a nemzeti és a „High North” kötelezettségek mögé.

1415-06.jpg

Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok

- Ugyancsak érdekes volt a harmadik, északi túrán, ahogy a finnek az oroszokkal kooperálnak, hogy Norvégiában orosz olajcégek vannak jelen vagy Dánia esete. Dánia azt mondja, hogy a NATO kötelezettségeihez elegendő az ereje, de az Európai Unió katonai dolgaiban nem vesz részt. Érdekes volt látni azt is, hogy a balti országok sincsenek közös nevezőn.

A NATO Defense College-on eltöltött idő és a színvonalas képzés nagyon sokat adott. Mindig szükség van valami újra, ami előre mutat, mert nem szabad megállapodni, hanem menni kell előre.

* * *

Fotó: Szórád Tamás