Ramstein Rover 2013

RARO-01-L39text.jpg

Cseh, szlovák és szlovén katonákból álló raj helyezkedik el a 22. Légibázistól kőhajításnyira lévő vicenicei laktanya erdős részén. Fél percen belül fegyverropogás veri fel az objektum csendjét. Az ellenség egy telephelyen fészkelte be magát és mivel csak a kézifegyverekkel nincs esély kifüstölni őket onnan, a rajhoz kihelyezett előretolt repülésirányító légi támogatást kér. 

Hideg, metsző széllel, alacsony felhőalappal és ezzel a mozzanattal indul az előretolt repülésirányítók és a közvetlen légi támogató repülőgépek együttműködésére fókuszáló gyakorlat, a Ramstein Rover 2013 egyik napja Csehországban. A gyakorlat egyben az előretolt repülésirányítók műveleti területre való közvetlen felkészítését is célozza. Akik szeptember elején a csehországi gyakorló- és lőtereken vezették célra a repülőgépeket és helikoptereket, rövidesen Afganisztánban teszik ezt, ha a helyzet úgy kívánja. 

RARO-17.jpg

Szemben az ellenséggel.

RARO-13-JTAC.jpg

A cseh kollégája lábánál hasaló szlovák előretolt repülésirányító légi támogatást kér. A gyakorlatra 18 országból 39 előretolt repülésirányító csoport érkezett, összesen 186 fővel. 

RARO-12-MI35.jpg

A támogatás egy Mi-35-ös formájában érkezik. A személyzetnek nem csak a célpontra, hanem a magasabb fákra és a területet átszelő nagyfeszültségű vezetékekre is figyelnie kell. 

RARO-15-PIRO.jpg

A telephelyen pirotechnikai eszköz robban, a Mi-35-ös találatát szimulálva.

RARO-14-ROHAM.jpg

Repülőgép ide, helikopter oda, a végső megoldás többnyire a gyalogos katonára vár. Indul a roham az objektum ellen, közben a harci helikopter a levegőből biztosít.

RARO-16-RBS.jpg

Az események csendes szemlélője a strakonicei 25. Légvédelmi Rakéta Dandár RBS-70-es kezelője. Neki és fegyverének most nem jutott szerep, mondhatni megszokásból követi a Mi-35-ös röptét.

*

A Ramstein Rover 2013-on résztvevő repülőgépek többsége a 22. Légibázison települ. Ez alól csak a JAS 39-esek, az L-159-esek és a helikopterek a kivételek. A Gripenek saját bázisaikról indulnak, a magyarok Kecskemétről, a csehek Čáslavból. Ugyancsak innen indulnak az ALCA-k is. A helikoptereket a gyakorlótereken kialakított előretolt töltőhelyekről indítják feladatukra.

RARO-02-L39.jpg

Szépen beszürkült a szlovák L-39ZA, amely rövidesen megkezdi a felszállást. "Banana 11" éles gépágyús lövészetre indul.  

RARO-04-BOMBS.jpg

Ha a traktor formája mosolyra is késztet, a mögötte vontatott pusztító eszközök aligha. Az éles, 227 kilogrammos Mk 82-es bombák a szlovén PC-9-esek szárnyai alá kerülnek rövidesen. 

RARO-04-BOMBS-2.jpg

Szlovéniából szeretettel! A címzett a boleticei lőtéren kihelyezett cél.  

RARO-03-PC9M-LOAD-2.jpg

Szlovén Pilatus PC-9M Hudournik (Fecske), amelyet délnyugati szomszédunk a kilencvenes évek végén izraeli segítséggel modernizált. A póttartályokon és a bombákon kívül nem irányított rakétablokkot, géppuska konténert, zavarótöltet kivetőt és lézer távolságmérőt cipelhet. Nem rossz ez egy légcsavarostól... A jobb szárnyra, a zavarótöltet kivető helyére most egy makettet függesztettek, amely a bal külső pilonon lévő lézer távolságmérőt hivatott ellensúlyozni.

RARO-03-PC9M-LOAD.jpg

Az Mk 82 begördül a szárny alá, a vörös fedél a lézer távolságmérőt védi.   

RARO-03-PC9M-ORDIES.jpg

Kedélyes szlovén fegyveresek bombafüggesztés után, a haditengerészeteknél megszokott, de itt-ott szárazföldi légierőknél is használt fejvédőben. A régi viccet, miszerint "Ha minket futni láttok, jobb lesz, ha követtek" ők is elsütötték.

RARO-05-PCM-LINEUP.jpg

Felszállásra kész Fecskék. 

RARO-03-PC9B.jpg

A PC-9-essel egy másik üzemeltető is jelen volt a Ramstein Roveren. A német E.I.S. Aircraft tízgépes Pilatus flottája a NATO légierőknek biztosít különböző szolgáltatásokat. Légiharchoz, légicél vontatásra vagy mint most is, az előretolt repülésirányítókkal közös gyakorlásra is lehet tőlük gépet rendelni. A polgári lajstromban lévő színes PC-9B-ket volt katonai pilóták repülik. 

RARO-05-LEAR.jpg

Egy másik civil cég, az ugyancsak német GFD Learjet 35-öse, Litening célzókonténerrel felszerelve. 

RARO-06-LEAR.jpg

"Kite 31" az előretolt repülésirányítókkal együttműködve, órákig körözött a légibázis tágabb légterében.

RARO-07-F16.jpg

A Sólyomnak Sas (Eagle) hívójel jutott. A török F-16-osok csak szimulált gépágyús lövészetet és lézerbombázást gyakoroltak.

RARO-08-F16.jpg

Visszatér az együléses Falcon, miután a török pilóta Přerov felett dolgozott egy órán át. A gyakorlaton résztvevő típusok az L-39-es kivételével egy-egy órát maradhattak a célterület felett, az Albatros üzemanyagkészlete csak 30 percet tett lehetővé. 

RARO-11-SZU22.jpg

A lengyel Szu-22-esek bombáit a libavai lőtérre szánták, gépágyús éleslövészettel egybekötve.

RARO-11-SZU22-PREP.jpg

Itt még a lengyel műszaki dolgozik a gép előkészítésén, de végül a "Fitter" hívójelű géppár feladatát törölték és a Szuhojokat szép csendben betakarták. 

RARO-09-JAK.jpg

A cseh katonai szállítórepülésben szinte mindenre van megoldás, amely itt egy Jak-40-es képében gurul ki a felszálláshoz. A gép egy VIP fuvart teljesít éppen.


*

A Ramstein Rover 2013 során a hajózók 426 felszállást, az előretolt repülésirányítók 1050 rávezetést hajtottak végre. 

* * *

Fotó: Szórád Tamás