Logical Decision 2012 - Záró mozzanat

Szeptember 13-án egy látványos bemutatóval véget ért a Logical Decision 2012 elnevezésű többnemzeti helikopteres gyakorlat. Ez a gyakorlat az, amelyet minden nehézség dacára, évről évre sikerül megrendezni. Az idei gyakorlaton az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gépei mellett lengyel, macedón és szlovák forgószárnyasok vettek részt.

A záró mozzanat során bemutatott művelet előzménye, hogy 36 órával korábban az ellenséges erők lelőttek egy szállító helikoptert. A két túlélő pilóta megsérült. Kiemelésükre a különleges műveleti erők katonái érkeztek a helyszínre, akik a két sérülttel elindultak a Medevac helikopter leszállására kijelölt zónába...

A Medevac gép érkezését a Mi-24-esek biztosítják. Ebben a szerepben ezúttal a macedón Hindek repültek, amelyek modernizált kabinját két éve Pápán vehettük szemügyre. A képen az "Axe 03" hívójelű gép érkezik meg a leszállóhely fölé és kísérőjével biztosítja azt.

Földet ér az ugyancsak macedón Medevac Mi-17-es. A különleges erők körkörösen biztosítják a leszállóhelyet.

Az egyik sérültet szállítani kell, de társa saját lábán érkezik a helikopterhez, amely a gyors beszállítás után távozik is.

A következő gép a leszállóhelyen a 704-es magyar Mi-17-es, amely fedélzetére veszi a kiemelési műveletben részt vevő katonák egy részét.

Elemében a 336-os magyar Hind.

Miután a lelőtt helikopter sérült pilótáit kiemelték, a szlovák és a lengyel Mi-17-es fedélzetén további erők érkeznek, hogy felvegyék a harcot az ellenséggel.

A füstben bólintva áll a befékezett eperjesi Mi-17-es.

Az egyszínű lengyel gépből is özönlenek a katonák.

Tűzharc.

A különleges műveleti erők katonáit a SPIES kötéllel emeli ki a magyar Mi-17-es. A kötélre csatlakoztatott katonák felállva, kinyújtott karral jelzik a Cargo 02-es fedélzeti technikusának, hogy emelésre készen állnak.

Újra itt a lengyel gép, ezúttal viszi a katonákat. A pilótafülkét, a hajtóművet és az erőátviteli részt páncél védi, a kabinban egy belső póttartály sárgállik. 

A szlovák Mi-17-es is levett hátsó ajtókkal repült.

"Hyppo 07" felszállásával a bemutató és a Logical Decision 2012 gyakorlat véget ért.

* * *

Fotó: Szórád Tamás