Légiháború, ahogy a másik oldal látta

A vietnami légiháború és a legeredményesebb vietnami pilóták történetét dolgozza fel Dr. Toperczer István orvos alezredes két újabb, angol nyelvű kötete, amelyek Silver Swallows and Blue Bandits valamint MiG Aces of the Vietnam War címmel jelentek meg francia illetve amerikai kiadók jóvoltából.

silver-swallows-and-blue-bandits.jpg

A vietnami háborúról tengernyi könyv jelent meg történészek, amatőr kutatók és a harcokban részt vett katonák tollából egyaránt. Ezek szinte kivétel nélkül amerikai szemszögből dolgozták fel a háború történetét. Toperczer István ezen kívánt változtatni, amikor bő húsz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy ideje a másik oldal szemével is bemutatni az eseményeket. Vietnamba utazott, ahol egy hónapon át kutatta a helyszíneket, az írásos és képi emlékeket és lehetőséget kapott több interjúra is a légiharcok résztvevőivel.

A témában kiadott első mű az amerikai Squadron Signal Publications-nél jelent meg 1998-ban. Ezt két újabb könyv követte a háborúban részt vett vietnami MiG-17-es, MiG-19-es és MiG-21-es alakulatokról, az Osprey gondozásában. Ez utóbbi két kiadvány Ukrajnában kalózkiadásban is megjelent...  

A szerző az első vietnami út óta még négy alkalommal járt kutatási céllal Délkelet-Ázsiában. Ezeken az utakon annyi anyagot sikerült gyűjteni, hogy az újabb könyvek kiadása idő kérdése volt csupán.

mig-aces-1.jpg

mig-aces-2.jpg

A nemzetközi piacra szánt könyvek - csakúgy mint a szerző további kötetei - Toperczer István honlapján található címeken szerezhetők be. 

* * * 

Fotó: Artipresse, Schiffer Books

Címkék: vietnam