FOROG A FILM, FOROG A SZÁRNY

A Die Hard című film ötödik részét készítő cég megkeresésére a honvédelmi miniszter hozzájárult, hogy egy felkészített személyzettel egy Mi-24P harci helikopter is részt vegyen a forgatáson. Az eseménydús június 6-i budapesti forgatási nap után a 335-ös Mi-24-es és személyzete visszatért napi feldataihoz Szolnokra.


Az a bizonyos felkészített személyzet Simon Péter őrnagy és Végső Sándor őrnagy volt. Mindkét hajózó afganisztáni tapasztalatokkal rendelkezik, így a Budapest feletti repülés különösebb szakmai kihívást nem tartogatott számukra. Az viszont nekik is érdekes volt, hogy betekintést kaphattak egy professzionális nemzetközi forgatócsoport munkájába és, hogy a felvételek kedvéért sokkal több időt tölthettek a Duna belvárosi szakasza felett, mint egy augusztus 20-i díszelgő repüléskor.

A személyzet körbejárja a 335-öst, amely a forgatáshoz jelentős optikai tuningon esett át. A hajtómű fúvócsövére árnyékoló került, a pilonokra pedig mindkét oldalra póttartályok, nem irányított rakéták blokkjai és Sturm indítócsövek.

Végső Sándor őrnagy az első kabinban.

A Mi-24P beépített fegyvere a 30 mm-es gépágyú, amelyet nemrég a hajmáskéri lőtéren hallottuk és láttuk működés közben.

A forgószárnyak lassan leállnak és a műszak kezelésbe veszi a 335-öst.

* * *

Fotók: Sándor-Singer Éva