MACE XIII

Félidejénél tart a Szlovákiában megrendezett MACE XIII nemzetközi gyakorlat, amely az elektronikai hadviselési környezetben végrehajtott műveletek gyakorlását célozza. A gyakorlaton a repülőgépek mellett a zólyomi vezetési pont és a nyitrai légvédelmi rakéta dandár is részt vesz. Ez utóbbi Sz-300-as komplexuma a gyakorlat egyik legfontosabb szereplője.

A szlovák légierő április 17-én Szliácson rendezett egy jelentős számú katonai rendőrrel támogatott sajtónapot. Hiába, ahol az elektronikai hadviselés is jelen van, ott mindig kisebb a mozgástér.

Az L-39-es a gyakorlaton résztvevő legegyszerűbb típus.

Az egyik MiG-29UB már csak a hajózókra vár, légiharc feladatra indulnak majd a géppel.

A norvég Luftforsvaret DA-20-asa - polgári nevén Falcon 20 - a leszállást követően. Elektronikai hadviselési berendezési miatt ez a gép az Sz-300-as mellett a MACE XIII másik fontos résztvevője.

A NATO 17 gépes geilenkircheni AWACS-flottájának egyik gépe és egy munkaállomás a fedélzeten. A szinte teljesen amerikai személyzettel repülő E-3A operátorai a levegő-levegő feladatok során kaptak szerepet. 

Viking trió. A dán F-16-osokat itt még lehetett fotózni, később erre már ugrottak a vendéglátók.

Mirage és Rafale - múlt, jelen, jövő. 

A csapásmérő Mirage 2000D-ket nem először láthattuk Szlovákiában.

Rafale B Franciaország délnyugati részéről, a Mont-de-Marsan légibázisról, ahol az Armée de l'Air teszt alakulata, a CEAM (Centre d'Expériences Aériennes Militaires) települ.

A Rafale vezérsíkján a CEAM jelvénye látható. A francia gépek (is) minden bizonnyal sok új információt szívnak magukba a MACE XIII két hete alatt.

Az UB mellé egy harci került, a harci szárnya alá pedig egy UZR-73-as imitátor.

Látogató Malackából. Az ottani szállítóalakulat egyik L-410UVP-E gépe érkezik Szliácsra. A glass cockpitos Négytizes a szlovákok egyik legutóbbi beszerzése.

Tokkal, vonóval. A jellegzetes vontató jármű hajtóművezéshez húz ki egy MiG-29-est a repülőtér túlsó végébe. 

* * *

Fotó: Szórád Tamás