LÉGI DÍSZELGÉS - 2011. AUGUSZTUS 20.

Az augusztus 20-i tisztavatás egyik mozzanata a légierő repülőgépeinek díszelgő áthúzása. Ezt a mozzanatot korábban a Gellért-hegyről illetve a Hősök teréről örökítettem meg. Most lehetőséget kaptam arra, hogy a fedélzetről fotózhassak. Nem is annyira az áthúzás pillanatait, hanem az abban résztvevő Gripeneket, An-26-osokat és személyzeteiket.

MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, reggel 9 óra. A 407-os és a 406-os An-26-os előkészítve várja a hajózókat. A 407-es Ancsa lesz a vezér, a 406-os jobbról kíséri majd az áthúzás során.

Körbejárás. Itt a fúvócsövet veszi szemügyre a fedélzeti technikus.

Futó be! A szállítógép gyorsulásán érezni, hogy most rakomány nélkül száll fel. Az An-26-ost rövidesen követik a Gripenek.

A vadászok először apró pontként tűnnek fel, majd egy éles jobb fordulóval zárkóznak az An-26-oshoz. Elsőként a 42-es Delta közelít ...

... majd a 32-es Charlie.

Pillanatokkal később a raj másik két gépe is megérkezik.

Légiharc rakéták és póttartályok a Griffeken. A célmegjelölő konténerek ezúttal otthon maradtak. A kötelék tíz percig marad együtt, majd a vadászok gyorsítanak és emelkedve távoznak saját feladatukra.

A Gripenek helyét az An-26-os kísérő veszik át, itt még balról kísérve vezérét.

A szállítógépek a tököli és a budaörsi repülőterek között várakoznak. A háttérben a Budai-hegység, lent Gazdagrét látható.

Már a díszelgő pozícióban keresztezi a Dunát az An-26-os géppár.

Harminc másodperccel később a szállítógépek áthúznak a Hősök tere felett. A vezér árnyéka a tér mögötti tavon suhan.

A gépek bal fordulóval emelkednek a hazavezető irányra.

Alacsonyan a Duna felett a szolnoki forgószárnyasok iparkodnak. A magasból könnyebb észrevenni gépeik árnyékát, mint magukat a helikoptereket. 

Hazavezető irányon.

Átrepülés a pont fölött, majd süllyedés a leszálláshoz.

A 407-es már a gurulóúton van, amikor leszáll és a pályán megfordulva visszagurul a 406-os is.

A gépeket a műszakiak várják és azonnal az állóhelyre is tolják azokat.

Debriefing. Az An-26-os személyzetek feladata mára véget ért, a Gripen hajózókra még egy délutáni felszállás vár; 14 óra után a budapesti Duna szakasz felett van jelenésük.

*

An-26-os és JAS 39-es hajózók és műszakiak

* * *

Fotó: Szórád Tamás