SZEBB, MINT A CSEND

Részlet Váczi Lajos nyugállományú főtörzsőrmester beszédéből. Elhangzott 2011. június 2-án az MH Pápa Bázisrepülőtéren, a kiállítási célra felújított 08-as oldalszámú MiG-23MF vadászrepülőgép avatóján. 

"Az élet sokszor rögös útján járva, hitem arra tanít folyamatosan, hogy csak akkor szólalj meg, ha amit mondani szeretnél szebb, mint a csend. Én most megtöröm a csendet.

-Megvagy édesapám?
-Meg.
-APA gerjeszt!
-Akkor kapcsolom! Akkumulátor, generátor, generátor, PTO, 1-es kifogyasztó, 2-es kifogyasztó, aggregát zapuszk, SZARPP, HVK alapon, feszültség rendben, kabinlámpa elaludt: hajtóműtől!
-Hajtómű szabad!
-Megy!

A figyelem összpontosul mind a fülkében, mind a gép előtt állva. Nincs se helye, se ideje más gondolatoknak. A sárkányt életre kelteni, most ez a legfontosabb. A TSZ fülsüketítő sivítása mintegy megadja az alaphangot, hogy alig ötven másodperc alatt felélessze a „Kajlában” rejlő hatalmas erőt. Mély morajlás, majd az emberi fülnek már-már elviselhetetlen hangot hallatva a gép életre kel. Kívülállónak ez elviselhetetlen zajnak tűnik, de akik uralják ezt az erőt, azoknak ez nem más, mint zene a füleiknek. Egy nagy szimfonikus mű. Sokan játszák ezt a művet. Sokak munkájára van szükség ahhoz, hogy ez a madár felszállhasson, végrehajtsa dicső feladatát. Ezt a szimfonikus zenekart a 47. Pápa Harcászati Repülőezred alkotta. Az ezred teljes személyi állománya hallatta hangját minden egyes gép felszállásával.

- Fordulat kifutott, APA el!

A sorban indító gépek hangorkánjában úgy tűnik, mintha az APA kocsi lábujjhegyen hagyná el a gépet. Közben folyik az ellenőrzés: trimmerek, törzsféklapok, MRK, ék, állásszög.

-Ellenőrzés vége, kapcsolom a rádiót!
-Rendben, jó repülést!

A sárkány orvosai gyorsan megszabadítják földi béklyóitól a 23-ast: szita, féktuskó, majd egy közülük felemelt kézzel előre megy és útjára engedi a sárkányt és lovasát. Gázadás, a zaj fokozódik, majd méltóságteljesen gurulni kezd. Sajátos tisztelgés a bent ülőnek, egy érintés a szárnyvégre, s a gép már irányba is fordul. Az ott maradtak úgy tűnik, kapaszkodnak a semmiben. Most az egyszer hátat fordítanak, guggolva összehúzzák magukat, mert az erő szele, a forró gázsugár kíméletlenül közli: el innen!

Figyeljük a gépet. Szárnyait kiterpeszti, vonalai kecsessége elárulja hová igyekszik. Elért a hosszú betoncsíkra, tengelybe állt. Pár másodperc s gép és ember egybe forrva megkezdi szabad szárnyalását. Egy utolsó ellenőrzés, a hangok mennydörgéssé vállnak, és amikor a fülnek úgy tűnik nincs tovább, akkor még vadabb lesz, majd hirtelen nekilódulva, tüzes csóvát húzva maga után, másodpercek alatt meredeken, kíméletlenül befúrja magát a fellegekbe. Az ég a bátrakat szereti."

Az eseményről készült videó az Ég Katonái oldalon tekinthető meg.

* * *

Fotó: Szórád Tamás