Gépek az út mentén - Udine környéke

Olaszországban a rendszerből kivont katonai repülőeszközöket nemcsak a légibázisok kapuin belül állítják ki. A bázisokhoz közeli kisvárosok, falvak közterein, vagy egyszerű útelágazásoknál is láthatunk kiállított repülőgépeket és helikoptereket. Persze túlzás lenne ezt szabadtéri múzeumnak nevezni, de mindenképpen szemet gyönyörködtető érdekességek a kiállított gépek.

Udinét elhagyva egy repülőtér mellett vezet az út. Campoformido ugyan meglehetősen lelakott állapotban van, de időnként ott települő HH-3F Pelican helikopterekkel is találkozhat az arra járó. (Fotók: 2005. szeptember)

Továbbhajtva Rivolto mellett haladunk el. A bázis a Frecce Tricolori otthona. A kötelék gépei az útról is jól látható fedett állóhelyeken állnak – már, ha éppen otthon vannak. Közvetlenül az út mellett egy kis téren van kiállítva a kötelék által 1964 és 1981 között repült Fiat G.91-es típus. A kitűnő állapotban megőrzött repülőgép egy állvány tetején tör az ég felé. (Fotó: 2006. október)

A G.91-esből egy kétüléses változat, a meghosszabbított törzsű T/1 is látható az SS13-as út mellett, de ez már nem közterületen parkol. Egy, az út mellett lévő telephely udvarán láthatjuk a megfakult oktató változatot. Kékesszürke-zöld színét valaha narancsszínű felületekkel tették feltűnővé. Mára ez a szín is fényét vesztette, de ennek ellenére a ritka vasmadár jó állapotú és viszonylag jól fotózható helyen áll. (Fotó: 2005. szeptember)

Ha továbbra is nyugatra tartunk, a következő látnivaló egy kis parkban állványra helyezett AB-206-os könnyű helikopter lesz, Casarsa della Deliziában. Az olasz hadsereg (Esercito) gépe 2006 februárjában került kiállításra. A közeli Francesco Barraca bázison települő 5. ezred ekkor e forgószárnyas emlékmű és egy emléktábla felavatásával valamint egy kis légibemutatóval ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.

A szépen ápolt parkban egy másik emléktábla is áll, amelyet 2007. október 27-én állítottak négy olasz és egy francia ENSZ katona emlékére. 1992. január 7-én két ENSZ feladatot teljesítő helikopter lépte át a horvát határt Magyarország felől. Elfogásukra a jugoszláv légierő két MiG-21bisz-t indított a Bihac melletti Zeljava repülőteréről. Az egyik vadászpilóta, Emir Sisic hadnagy R-60-as rakétával lelőtte az egyik helikoptert, az olasz hadsereg 5. ezredéhez tartozó AB-205-öst. A gép fedélzetén a gép személyzete és az utasok életüket vesztették. Az akció során a MiG-ek rövid időre megsértették a szlovén és a magyar légteret is. Sisicet 2001. május 9-én magyar határőrök fogták el, és őrizetbe került. Egy évvel később Olaszországba vitték, ahol tizenöt év börtönt szabtak ki rá. 2006-ban az olasz hatóságok kiadták Szerbiának, ahol 2008 májusában szabadult a börtönből. (Fotók: 2008. október)

* * * 

Fotó: Szórád Tamás

Címkék: olaszország