MEREV, FORGÓ ÉS CSAPKODÓ SZÁRNYAK A BALATON FELETT

Ritkán nyílik lehetőség arra, hogy az ember a Balaton közepén hajózva vagy a Tihanyi-félszigeten barangolva fotózzon katonai repülőgépet és helikoptert. Ezért aztán akkor is az égre emeli a fényképezőgépet, ha tudja, hogy a távolság miatt aligha készíthet értékelhető képet. Aztán, ha már a merev- és forgószárnyas repülőeszközök így lencsevégre kerültek, néhány kattintást - immár jóval közelebbről - a csapkodó szárnyúak is megérnek.

balatoni-jas1.jpg

Május-június fordulóján a Balaton keleti medencéje felett folyamatos volt az áthúzó vagy ott forgolódó vadászgéppárok okozta hajtóműzaj. Csopak térségében fordul a hajmáskéri irányra a két póttartályt és célzókonténert cipelő Gripen.

balatoni-jas2.jpg

Célzókonténer nélküli kísérője követi a vezért, éppen befejezve a fordulót. A gép a következő pillanatban talpára forgatva süllyedt a Fűzfői-öböl fölé.

balatoni-mil-hu.jpg

Mély morajjal érkezik a Tihanyi-félsziget fölé a Mi-8-as és Mi-17-esek alkotta hármaskötelék, amelyet az ex-finn magyar gép vezet.

balatoni-mil-sk.jpg

A szlovák Mi-17-es a déli part felől repül a Balaton fölé. 

balatoni-mil-cr-sk.jpg

A világosabb festésű horvát és a szlovák helikopter passzolja a félszigetet.

balatoni-mil-cr-sk-hu.jpg

A Load Diffuser 2017 gyakorlaton résztvevő forgószárnyasok Újdörögd irányába távoznak.

balatoni-madar1.jpg

Hófehér tollak és hátrafelé behúzható futók.

balatoni-madar2.jpg

Egyszer lent ...

balatoni-madar3.jpg

... egyszer fent. A madarak szárnycsapása sokáig megvezette a repülni vágyó embert, aztán valaki rájött, hogy nem ez lesz a nyerő megoldás.

balatoni-madar4.jpg

Úszótalpas hidroplán érkezik a tihanyi mólóhoz ...

balatoni-madar5.jpg

... és egy rövid megközelítés után leszáll.

balatoni-madar6.jpg

"Géppárban taxizik" vissza egy álcázó és egy látványos "festésű" példány. 

balatoni-madar7.jpg

Vezér és kísérői

*

balaton-kelen.jpg

Ha már ez a bejegyzés eltér az Air Base blog szokásos vonalától, álljon itt egy kép a magyar technikatörténet egyik különlegességéről. Miközben a magasban Gripenek forgolódnak, alattuk, a füredi kikötőben utasaira vár a 126 éves Kelén motoros. Az 1891-es építésű hajó máig megőrizte 19. századi báját. 

* * *

Fotó: Szórád Tamás