Biztos, ami biztos ...

Az Argentína ellen vívott 1982-es falklandi háborúban a brit expedíciós erők két legfontosabb egysége a HMS Hermes és a HMS Invincible repülőgép-hordozók voltak. Létezett egy terv, amely akkor lépett volna érvénybe, ha a két hordozó közül valamelyik elsüllyed, vagy más okból nem folytathatja a harcot.

A Royal Navy biztos, ami biztos alapon, egy nem hivatalos kéréssel kereste meg az amerikai haditengerészetet. A két haditengerészet belső csatornáin eljuttatott kérés egy olyan készenléti terv elkészítésére vonatkozott, amely egy amerikai helikopter-hordozó bevetéséről szólt abban az esetben, ha a brit expedíciós flotta egy eredményes argentin támadásban elveszíti a Hermest vagy az Invincible-t.

A HMS Invincible egy 1990-es gyakorlaton. Fotó: U.S. Navy

A U.S. Navy-ért felelős tengerészeti miniszter, John Lehman és Caspar Weinberger védelmi miniszter azt a döntést hozta, hogy, ha „helyzet” van, akkor az LPH-2 jelű, USS Iwo Jima nevű helikopter-hordozó (nyitóképen) indul el a dél-atlanti vizekre, hogy ott a fedélzetére vegye a brit repülőgépek és helikopterek egy részét majd részt vegyen a harcokban.
A kérést Weinberger terjesztette az elnök elé azzal, hogy a külügyminisztériumot, Alexander Haig külügyminiszter kivételével kihagynák a dologból és minden a haditengerészet berkein belül maradna. Ronald Reagan tétovázás nélkül elfogadta a tervet és egyben utasította miniszterét, hogy „Adjanak meg mindent Maggie-nek, amire szüksége lehet”.

Maggie, azaz Margaret Thatcher és Ronald Reagan 1981-ben, a brit kormányfő látogatásakor. Fotó: Ronald Reagan Library

James Lyons tengernagy, az atlanti-óceáni 2. flotta parancsnoka segített kidolgozni az Iwo Jima esetleges bevetésére vonatkozó terveket. Az Iwo Jima-osztály közel húszezer tonnás, 180 méter hosszú névadója, bár helikopter-hordozó volt, rendelkezett a Harrierek üzemeltetésére érvényes kvalifikációval is. Igaz, ez a kvalifikáció az amerikai tengerészgyalogság AV-8-asaira vonatkozott, de a Harrier az Harrier, akármelyik változatról legyen szó. Így ezt az adminisztratív akadályt szükség esetén gond nélkül átlépték volna.
Az amerikai hordozó az Invincible szerepét egy az egyben át tudta volna venni, de a nagyobb Hermes elvesztése esetén is megfelelt volna. Műveleti szempontból az Iwo Jima lényegében zökkenőmentes átállást jelentett volna a Royal Navy számára. A hordozót olyan szerződéses tengerészek üzemeltették volna, akik egykor a hajón szolgáltak és jól ismerték annak valamennyi rendszerét és berendezését.

Ünneplő tömeg fogadja a hazatérő HMS Hermest. Fotó: Royal Navy

Mint tudjuk, az Iwo Jima bevetésére nem került sor. Margaret Thatcher és Őfelsége flottája súlyos veszteségek árán ugyan, de győztesként került ki a konfliktusból. A brit hordozók nem kerültek veszteséglistára, így a USS Iwo Jima is maradt a hazai kikötőben.

A történetben érintett három hordozó közül a legöregebb, az 1959 óta szolgáló Hermes ma INS Viraat néven az indiai haditengerészet hajója. Kivonását 2020-ra tervezik. A képen egy 2007-es gyakorlaton látható a Bengáli-öbölben. Az Invincible 2005-ig maradt rendszerben, 2011-ben Törökországban bontották szét. Az Iwo Jima 1993-ig hajózott, ’95-ben szétbontották. Felépítménye egy texasi múzeumban látható.

* * *

Forrás: U.S. Naval Institute