KARLOVAC FELETT AZ ÉG

Horvátországban a napokban ünneplik a fegyveres erők napját. A központi ünnepségnek éveken át a karlovaci (Károlyváros) stadion adott otthont. A 2011-es ünnepre szombaton már a fővárosban, Zágrábban kerül sor. Eddig két alkalommal volt szerencsém  megtekinteni a bemutatót, 2008-ban és 2009-ben. Az alábbi fotókhoz hasonlóak készítésére most nem lesz lehetőség. A légi díszelgés idén visszafogott lesz, a levegőben csak a Krila Oluje kötelék képviseli majd a légierőt.

MiG-21 demo 2009-ben. Az öreg delták sajnos egyre fogynak, tavaly kettő zuhant le belőlük. Május 28-án reggel, ha az időjárás és a technika is úgy akarta, minden évben egy ünnepi MiG-21-es alacsony áthúzás ébresztette Karlovac lakóit. Senki sem panaszkodott a zajra...

A horvát légierő merevszárnyú gépparkjának másik véglete. A cseh Zlin 242L-ből ötöt üzemeltetnek Zadarban.

A nagy kiterjedésű tüzek oltásában a légierő is részt vesz Horvátországban. Itt az Air Tractor AT-802-es hármas kötelék bal kísérője húz át Karlovac felett. Sajnos a nagyágyú, a Canadair CL-415-ös nem repült bemutatót.

A Mi-171S helikopterek az orosz államadósság fejében érkeztek Horvátországba. Ha a helyzet úgy kívánja, a horvát szállító helikopterek katonai feladataik mellett rendszeresen szállítanak sérült vagy beteg polgári személyeket is.

Mentés a naplementében. Túszmentő akcióhoz érkezik vissza egy Mi-171-es a karlovaci stadionhoz. A bemutató során a nálunk is jól ismert SPIES rendszerrel emelték ki a különleges erők katonáit, a kimentett túszokat pedig hordágyon csörlőzték a fedélzetre. A karlovaci dinamikus bemutatókra mindig este hat óra után került sor.

Közepes szállító helikopter a karlovaci stadion parkolójában berendezett statikus bemutatón.

A Mi-171S mindkét oldalán vannak tolóajtók, de a ki- és beszállást leginkább a lenyitható hátsó rámpa gyorsítja. Márpedig a gyorsaság nem utolsó dolog, ha közben lőnek az emberre.

Tükörkép. A Krila Oluje (A Vihar Szárnyai) bemutatócsoport produkcióját felállva tapsolta meg a közönség.

Szinte egymáshoz nőttek a Pilatus PC-9M-ek.

*

A parkolóban berendezett statikus bemutatón a hadsereg és a haditengerészet is kiállította eszközei egy-egy darabját. A szárazföldi erők harckocsikat, harcjárműveket, tüzérségi, légvédelmi és rádiótechnikai eszközöket hoztak a karlovaci stadion elé, a haditengerészet néhány jármű és motorcsónak mellett érthetően inkább felszerelésekkel volt jelen.

Strijela-10CROA1. Hazai gyártmányú hatkerekes alvázon a Sztrela-10 (SA-13 Gopher) rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. Az indítócsövekben lévő négy rakéta mellett a járműben további négyet szállítanak.

A haditengerészet Tatra teherautóra telepített RBS-15M rakétaindítója.

A merevtestű gumicsónak személyzete ezúttal a saját örömére hajszolja a RHIB-et a Mrenica folyón.

* * *

Fotó: Szórád Tamás

Címkék: horvátország