LÉGI ROHAM HOLLAND HELIKOPTEREKKEL

NL-CH-LEAD.jpg

A Várpalota Challenge 2014 gyakorlat keretében Magyarországon gyakorlatozó holland erők április 7-én AH-64 Apache harci- és CH-47 Chinook szállítóhelikopterekkel támogatott területfoglalási gyakorlatot hajtottak végre. A légi roham (air assault) mozzanat teljesen független volt az Apache és Black Hawk helikopterekkel ugyancsak Magyarországra települt amerikai erőktől, mivel a két ország, az eltérő kiképzésre hivatkozva a gyakorlat során nem hajt végre közös helikopteres műveletet. 

NL-AH-01.jpg

Az Apache-ok röviddel a szállítóhelikopterek érkezése előtt, kis magasságú áthúzások közben vették szemügyre a leszállásra kijelölt területet. 

NL-AH-02.jpg

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren települő holland helikopterek Gilze Rijenből érkeztek. A gépek, a hajózó és műszakiak egyaránt a légierőhöz (Koninklijke Luchtmacht) tartoznak. 

NL-CH-01.jpg

Brown-out light. A port alaposan felkavarva, külső függesztésű teherrel érkezik az első Chinook. 

NL-AH-03.jpg

Miközben az első szállítóhelikopter kirakodása zajlik, az Apache földre néző géppuskával pásztázza a terepet, majd nagyobb magasságba emelkedve oltalmazza a leszállóhelyet. 

NL-CH-03.jpg

Újabb Chinook érkezik. A crew chief a gépből kihajolva segíti a pilótákat.

NL-CH-05.jpg

A külső függesztmény lehelyezése után földet ér a CH-47-es.

NL-CH-04.jpg

Hátulról jövő támadás esetén a Chinook vissza is lőhet. A repülés közben is lenyitható rámpán - amelyen a kirakodás is zajlik - géppuska van; a fedélzeti lövész ezzel fedezi a helikopter "hátsó felét".  

NL-CH-02.jpg

A géppárban érkező helikopterek mindegyike egy terepjárót és egy hozzákapcsolt utánfutót hozott. A hátsó Chinook már leoldotta a rakományát, a közelebbi helikopter éppen földre teszi azt. A fedélzeten motorkerékpár is van, amivel az egyes állások közötti rádió nélküli kapcsolattartást segíti egy motoros összekötő.  

NL-CH-06.jpg

Az induló gépek a leszállóhelyet övező fasor átrepülése után földközelben maradnak ...

NL-CH-07.jpg

... és a domborzat adottságait kihasználva, a magasban köröző harci helikopterek oltalma alatt hagyják el a területet. 

* * *

Fotó: Szórád Tamás