Tengerre magyar!

2005 novemberében, a Long Fall 2005 elnevezésű közös kiképzési repülésről hazatelepülő francia tengerészrepülők egy gáláns meghívást tartogattak magyar vendéglátóik részére. A Super Etendardokat üzemeltető 11F század parancsnoka meghívta a kecskeméti pilóták ötfős csoportját a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó fedélzetére.

2005 májusa. A U.S. Navy fotója az Atlanti-óceánon hajózó 38000 tonnás Charles de Gaulle-ról.

Vagy a kassza volt üres itthon vagy az akarat hiányzott, de a számos szakmai érdekességet tartogató út hivatalos támogatásáról szó sem lehetett. Így a négyfősre csökkent magyar csapat kivette maradék szabadságát, autóba ült és december 10-én este jelentkezett Toulonban, a francia haditengerészet bázisán. A hajón a 11F század fele tartózkodott öt Super Etendarddal amelyekkel az új pilóták nappali és éjszakai kiképzését végezték. Ezenkívül a hordozóra települt még egy Rafale M és néhány helikopter.

Úton a Charles de Gaulle. A liften egy "vendégművész", a légierő EC725 Caracal helikoptere áll, a háttérben Super E-k és egy Rafale M.

Megvan a középső kötél! A versenyszellem a francia tengerészrepülők közösségében sem kisebb, mint más nemzeteknél. Fokozott gonddal értékelik a hajófedélzeti leszállásokat is. Azért, hogy a verseny hangulata oldottabb legyen, szívesen kötnek fogadásokat. A hajóra településkor a számított érkezéstől való eltérés +/- 3 másodperc lehet. A felépítmény előtt egy AS565 Panther helikopter látható, jobbról pedig a Caracal lóg be a képbe.

A 12F század Rafale M gépe taxizik a katapulthoz. A három póttartályon kívül légiharc rakéták vannak függesztve a gépen, Mica a szárnyvégen és a vadiúj, nagy hatótávolságú Meteor a szárny alatt. Ezekben a napokban zajlott a Rafale M típus hajófedélzeti fegyvertesztje is.

A fotón jól látható, hogy a fedélzetre települt néhány gép messze nem vette igénybe a de Gaulle hangárfedélzetének befogadóképességét. Balra, a kép előterében egy Alouette III sötétkék farokrésze látható.

Magyar pilóták a francia hordozó fedélzetén. Vendéglátóik szívesen látták volna őket és MiG-29-eseiket saját bázisukon, Landivisiau-ban is, de erre a látogatásra nem került sor.

* * *

Fotó: Illés-archív