Baráti találkozó – 10 éves a Repülést Biztosító Század

Az MH Pápa Bázisrepülőtér Repülést Biztosító Századának parancsnoka, Gyöngyös Gábor százados baráti találkozóra invitálta volt és jelenlegi kollégáit abból a jeles alkalomból, hogy a század immár tíz esztendeje biztosítja a repülés műszaki hátterét Pápán.

RBSZD-NYITÓ.jpg

„Várunk benneteket, akik a hangárban szolgáltátok a Hazát, akik a repülés kiszolgálásának szerelmesei vagytok, akik szakmai tudása nélkül ma kevesebbek lennénk” – állt a meghívóban.

RBSZD-01.jpg

Gyöngyös Gábor százados, századparancsnok 2010 óta irányítja a Repülést Biztosító Századot.

RBSZD-09.jpg

A pápai hangárnál keresve sem találhattak volna eredetibb helyszínt.

RBSZD-02.jpg

Csoportkép a rádiósokról.

RBSZD-03.jpg

Az elektromos-műszer-oxigén szakág vagyis az EMO-sok csapata.

RBSZD-04.jpg

A vezető szakág, a sárkányosok.

RBSZD-05.jpg

Oxigénes hármas.

RBSZD-06.jpg

Fegyveresek

RBSZD-07.jpg

A „Csajok”

RBSZD-08.jpg

A különleges gépjárművesek az APA-5D-vel.

RBSZD-12.jpg

A történet úgy kerek, ha megemlítjük, hogy a Repülést Biztosító Század évfordulója egyben a Pápán felállított légi kutató-mentő szolgálat tízéves évfordulója is. A nyugati országrész lefedettségét biztosító kutató-mentő szolgálat a szentkirályszabadjai bázis bezárását követően, 2004-től Pápáról folytatta a munkát. Akkor az egy éles és egy tartalék helikopter az átfegyverző zónában kapott helyet. Ma hangárban áll a kutató-mentő gép.

RBSZD-11.jpg

Vincze Ferenc festménye arról a 130-as oldalszámú Mi-8T-ről, amellyel az első nappali kutató-mentő szolgálatot adták 1976-ban. Ha sikerül értékesíteni a festményt, a befolyt összeget az „igazi” 130-as helikopter felújítására fordítják majd.

RBSZD-10.jpg

A század jelvényében látható sárkányt a Magyar Királyi Honvéd Légierő egykor Pápán települt századának jelvénye ihlette. A pajzs a korábbi pápai jelvényből maradt, ahogy a piros szín is. A műszaki munkákra a pajzsba illesztett fogaskerék utal, a kiszolgált típusok közé pedig bekerült a Gripen is. A jelvény terveit a század egyik tagja készítette.

* * *

Fotó: Szórád Tamás