Hejce

2006. január 19-én este a szlovák légierő An-24-es szállítógépe Pristinából tartott Kassára, amikor a repülőtér megközelítése közben nekiütközött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis település, Hejce fölé magasodó Borsó-hegynek. A gép fedélzetén tartózkodó 43 főből csak egy élte túl a katasztrófát.

A tragédia ötéves évfordulóján - hasonlóan az előző évekhez - megemlékezést és koszorúzást tartottak a Borsó-hegyen és a Hejcén felállított emlékműnél egyaránt.

Tiszteletadás a Borsó-hegyen, a tragédia helyszínén 2006 nyarán felállított emlékműnél. Az emlékmű mögött 42 kopjafát állítottak az áldozatok emlékére.

 

Hejcén 2007-ben avatták az emlékparkot, amely azóta a megemlékezések helyszíne.

Szlovák-magyar díszőrség valamint a két ország honvédelmi miniszterének és a mentésben részt vett szolgálatoknak a koszorúi az emlékműnél.

A katasztrófában megsemmisült 5605-ös An-24-es 2004. szeptemberében a trencsényi javítóbázis előterén. Korszerű katonai szállítógépek beszerzése egyelőre még várat magára Szlovákiában, azonban a légi kutató-mentő képesség területén jelentős előrelépés történt.

* * *

Címkék: megemlékezés