Álommelók

Néhány hónappal ezelőtt az amerikai légierő egyik internetes oldala arra kérte olvasóit, hogy írják meg, mivel foglalkoznának szívesen, ha egyetlen napra a U.S. Air Force katonái lehetnének. Az elképesztő mennyiségű válaszból egy tízes lista készült. Lássuk, hogy a civilek szerint melyek a legérdekesebb foglalkozások az USAF-nál.

no-10-mwd_1.jpg

10. Kutyás járőr - Az ember és legjobb (négylábú) barátja a légibázisok biztonsága felett őrködik, de kábítószer és robbanóanyag után is kutatnak együtt. Az olvasók közül meglepően sokan dolgoznának egy ilyen baráttal.

no-9-combatcamera.jpg

9.  A Combat Camera századok fotósai és operatőrei a légierő mindennapjait dokumentálják békében és háborúban egyaránt. Ezt a munkát olyan sokan végeznék, hogy a lista kilencedik helyére kerülhetett.

no-8-eod.jpg

8. Tűzszerész - A lejárt szavatosságú, fel nem robbant vagy házi készítésű robbanóeszközök hatástalanításával foglalkozó szakembereknek meglehetősen nagy a respektjük a fegyveres erőknél és a civilek szemében is.

no-7-rpa-senso.jpg

7. UAV operátor Minden bizonnyal a számítógépes játékokon felnőtt generáció töprengett el azon, hogy jó buli lehet a pilóta nélküli repülőeszközök irányítása. Természetesen a valóságban jóval többről van szó. 

no-6-combatcontroller.jpg

6. Harci irányító - Ezek a légierő különleges műveleti erőihez tartozó harcosok egyben az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) által certifikált légiforgalmi irányítók is. Képesek a katonai légiforgalom irányítására olyan repülőterek közvetlen körzetében, ahol harcérintkezés is várható az ellenséggel.

no-5-boomop.jpg

5. Boom operátorA világ egyik legszebb látványa tárul az USAF KC-135-ös és KC-10-es gépeinek utántöltő rendszerét kezelő operátorok elé, amikor két gép töltése közben kinéznek az ablakon. A szavazatok alapján a repülőgépek légi utántöltése az ötödik legnépszerűbb légierős feladat. 

no-4-specmiss-aviator.jpg

4. Különleges beosztású hajózó - Korábban légi tüzér volt a beosztás elnevezése. Ha ez változott is, a feladat nem; továbbra is a HH-60 Pave Hawk helikopterek és az AC-130-as repülőgépek nagy tűzerejű fegyvereit kezelik.

no-3-raptor.jpg

3. F-22-es pilótaKi hinné, hogy az USAF jelenkori csúcsragadozójának pilótafülkéje csak annyira mozgatta meg az olvasók fantáziáját, amennyi a dobogó harmadik helyére volt elég.  

no-2-tacp.jpg

2. Előretolt repülésirányító - Második helyre kerültek a tengerészgyalogság és a hadsereg alegységeivel vagy a különleges műveleti erőkkel együtt mozgó légierős irányítók, akik a harcászati repülőgépek célpontra vezetését végzik.

no-1-pararescue.jpg

1. Hogy mások élhessenek – hangzik a légi, szárazföldi, vízi és egészségügyi kiképzéssel egyaránt rendelkező, sérült bajtársaikért vagy katapultált pilótákért az ellenséges területre behatoló, különleges műveleti harci kutató-mentő katonák mottója. A szavazók többsége az ő munkájukat végezné, ha egy napig az USAF-nál szolgálhatna.

***

Forrás és fotók: U.S. Air Force