HTML

Air Base

t.szorad@gmail.com

Címkék

0 pont (7) afganisztán (10) alkotók (5) argentína (1) ausztrália (1) ausztria (7) baltic air policing (7) belgium (3) budapest (18) csehország (32) dánia (3) dél afrika (1) egyesült államok (49) egyesült királyság (7) éjszakai repülés (9) ejtőernyősök (6) éleslövészet (14) előretolt repülésirányítók (11) emlékmű (5) emlékművek (1) finnország (5) földi telepítésű légvédelem (10) franciaország (7) görögország (3) gripen (68) gyakorlatok (61) győr (5) helikopterek (106) hétköznapok (45) história (15) hölgyek a seregben (2) hollandia (2) horvátország (9) iceland air policing (3) india (1) irak (1) izland (3) izrael (2) járművek (13) jtac (7) kanada (1) kecskemét (79) kiállítás (3) kiállított repülőgépek (4) kiképzés (3) könyvespolc (1) korea (1) koszovó (1) kutató-mentők (7) légiforgalmi irányítók (1) légifotó (11) légirendészet (3) lengyelország (4) líbia (17) litvánia (7) macedónia (1) magyarok a nagyvilágban (12) magyar honvédség (183) magyar néphadsereg (6) megemlékezés (5) műszakiak (42) múzeum (10) nato flying training in canada (5) németország (5) nyitott égbolt/open skies (1) olaszország (9) olvasói levél (1) oroszország (1) pápa (35) radarok (2) repülőgép hordozók (17) repülőnapok (26) sorkatonai szolgálat (1) svédország (14) szállítórepülés (40) szentkirályszabadja (9) szlovákia (10) szlovénia (5) szolnok (44) szovjetunió (2) táborfalva (1) találkozó (6) találkozók (1) tankerek (8) taszár (11) technika (3) tengerészeti repülés (54) természeti katasztrófák (3) thaiföld (1) tököl (1) törökország (1) történetek (45) tűzoltók (1) új zéland (2) űrhajózás (2) vadászirányítók (1) várpalota (1) vietnam (4) Címkefelhő

Lion Effort 2012 - Képriport a gyakorlatról

2012.04.05. 14:33 szórád tamás

A dél-svédországi Ronneby légibázisán és a környező légterekben egy héten át zajlott a Gripent üzemeltető légierők Lion Effort elnevezésű gyakorlata. A feladatokban a svéd légierő tizenhat, Dél-Afrika négy, Csehország három, a Magyar Honvédség öt Gripennel vett részt. A gyakorlat AEW és tanker hátterét szintén a svéd légierő biztosította. A cél a Gripen üzemeltetők együttműködésének gyakorlása volt. 

A Magyar Honvédség részéről előretolt repülésirányítók és vadászirányítók is részt vettek a gyakorlaton. A thai légierő, amelynek Gripenjeit tavaly februárban Kecskeméten keresztül szállították le, megfigyelőket küldött. A bázison zajló mozzanatokba április 3-án kaptunk betekintést.

Az F17-eseknél 1975-ig tartott a Lansen korszak. Egy példány a bázis előtt fogadja az arra járókat. A ritka típusból a szolnoki Repülőmúzeum gyűjteményében is látható egy darab.

A napot a csehek kezdik. A 211-es Tigris század JAS39-esei mellett az ugyancsak cáslavi 212-es század három ALCA-ja is részt vett a gyakorlaton. A Lion Effort után a cseheké a vidseli lőtér, ahol éleslövészetet hajtanak végre. Légi utántöltés, Lion Effort, éleslövészet, Tiger Meet majd Baltic Air Policing. Az otthoni feladatok mellett ez a cseh Gripen közösség idei programja.

A délelőtti szélcsendben még mindenki a saját állóhelyéhez közelebbi pályavégről kezdte meg a felszállást. A svédek Litening konténerrel felszerelt Gripenje déli irányban gyorsít a 01/19 irányú futópályán.

 A dél-afrikai pilóta sokáig várt a futóbehúzással. 

Dél-Afrika légiereje tizenhét együléses gépet és kilenc kétülésest rendszeresített, az átadás 2006-ban kezdődött. Az utolsó négy gépet nem repülték át a leendő bázisra, a dél-afrikai pilóták ezekkel vettek részt a Lion Effort 2012-n. 

A beöltözés is konténerekben történik, amelyeket berendezésükkel együtt a svédek bocsátottak a résztvevők rendelkezésére. A tárolószekrények között kapott helyett a G-ruha és az oxigénmaszk ellenőrzésére szolgáló eszköz is. 

Ahány fokos a víz, annyi perc az élet - tartja a mondás. A tenger feletti repüléseknél a hajózók vízhatlan ruhát hordanak, amely a nyaknál és a végtagoknál zárva megakadályozza, hogy a pilóta teste a hideg vízzel érintkezzen.

Valamennyi résztvevő konténerekben alakította ki a tároló- és munkahelyeket. A 16-os számú lett a magyar OPS (Operations).

Feladatról érkezik vissza a Pumák együlésese. Az öt magyar gép Vidselből települt át, ahol március második felében éleslövészetet hajtottak végre a kecskeméti pilóták.

Gróf Gergely őrnagy két héttel korábban még légi célra lőtt gépágyúval és Sidewinder rakétával, a Lion Effort-on földi célokra is dolgozott. A feladatról néhány perce tért vissza, arcán még ott van az oxigénmaszk nyoma.

Amíg a hajózók a délutáni feladatra készülnek, addig a műszak előkészíti és megtankolja a Gripeneket.

Az üzemeltetési kultúra finomsága: a töltőcsőről lecsöppenő kerozintól a műszakiak - jó gazda módjára - ronggyal védik a nagyértékű Litening célfelderítő és célmegjelölő konténert.

A zóna ura, a Ramp Chief. Amellett, hogy felügyeli a zónában zajló tevékenységet és forgalmat, kapcsolatot tart a gépek mellett dolgozó műszakiak és a hangár valamint a műhelyek között. A Ronneby bázis déli zónájában dolgozó fiatal tiszt büszke a munkájára és arra, hogy tavaly Szicíliában szerezhetett műveleti tapasztalatot.

A bázison jelentős szintkülönbségek vannak. Az IRIS-T-t és két póttartályt cipelő svéd Gripen pilótája is gázt ad, hogy gépe megmászhassa az emelkedőt.

A pilóta előtt látható kihúzható ellenző az erős napfénytől árnyékolja a műszerfal nagyméretű kijelzőit.

Füstpamacs jelzi, hogy kissé balra lógva földet ért a Flygvapnet tanker Herculese. Ezzel a géppel képezték a cseheket is, akik a gyakorlat során is gyakorolták a légi utántöltést. A Herky kabinajtaja mögé a líbiai bevetések jelvényeit festették.

A magyar kontingens legkisebb "tagja" az OPS konténerben, egy páncélszekrény tetején hasalva figyeli a munkát.

Tilos az á ...

***

Címkék: csehország svédország dél afrika gripen gyakorlatok magyar honvédség